2012. május 15., kedd

Gyerekcipőben járva 2.

Megelőzés mindenek előtt. Cipőben a megoldás.

A kockázati tényezők elkerülésével, ill. csökkentésével megelőzhetők azok a civilizációs betegségek, melyektől napjainkban emberek milliói szenvednek. 

Az egészség megtartása és a betegségek elkerülésére való törekvés már az ősi népek életében is megtalálható volt. Nem ismervén a betegségek valódi okait, a sámánok misztikus rítusokkal próbálták elűzni a betegségek kiváltó okának tartott “rontást”. Az ógörög és az ezen alapuló római orvostudomány már tudatosan alkalmazta az egészségmegőrzést és a betegségek megelőzését. Igen fontosnak tartotta a test és lélek harmóniáját és a testedzést. Hasonlóképpen az ókori kínai orvostudomány is nagy súlyt helyezett a megelőzésre, így pl. az orvost addig fizették csak, míg egészségesek voltak.

Fontos lenne napjainkban is, hogy az egészségügyben a gyógyítás mellett elsőbbséget kapjon a preventív szemlélet, hiszen az egészség a legnagyobb érték. A kockázati tényezők elkerülésével, ill. csökkentésével megelőzhetők azok a civilizációs betegségek, melyektől napjainkban emberek milliói szenvednek.

Ismerve az egyes betegségek kockázati tényezőit részben saját magunk is dönthetünk egészségi állapotunk felöl. Korunk egyes ártalmait így elkerülhetjük. Egyik ilyen kockázati tényező a sima, kemény mesterséges talaj és a rossz cipő. 

Az emberiség mintegy kétmillió éves, ám cipőkkel és műutakkal nehezített civilizációnk csak pár ezer éve létezik. Szervezetünk ennyi idő alatt nem tudott alkalmazkodni modern korunkhoz. Testünk még a természetes talajon való mezítláb rohangáláshoz szokott, a díszburkolat és a cipő újdonság neki. A sima, kemény mesterséges talaj és a nem megfelelő lábbeli az ízületeket terheli és azok szabad mozgását korlátozza. Továbbá a természetes ingerek hiányában az izom- és idegrendszer nem tud megfelelően fejlődni. Mindezek miatt egyre fiatalabb korban fordulnak elő kopásos ízületi kórképek, általános izomgyengeség miatt kialakuló gerincpanaszok, továbbá az egyensúlyozó szerv éretlensége miatt koordinációs problémák, tanulási nehézségek. Mindez megelőzhető!

Legszívesebben azt javasolnánk, hogy járjunk újra mezítláb, hiszen így a legegészségesebb, ám aligha fogadható meg ez a tanács. Ezért fejlesztettek ki hosszú évek alatt szakemberek egy olyan cipőt, mely a természetes talajt modellezi és ezáltal arra ösztönzi az izmokat és érzékszerveket, hogy azok újra dolgozni kezdjenek. 

A lúdtalp, a különböző láb deformitások (bütyök, kalapácsujj), a gerincproblémák, a tanulási nehézségek, a visszér, vagy akár az elhízás csak néhány a közül a számtalan egészségügyi probléma közül, melyeket ezzel a speciális talpszerkezetű lábbelivel megelőzhetünk. Mivel ezek a problémák főként fiatal korban kezdődnek, a lábbeli különösen ajánlott gyerekek és kamaszok számára.  

Gyakran lehet olyan benyomásunk, hogy ami egészséges, természetes, vagy csak „jót tesz”, az nem olyan divatos, nem olyan kényelmes. Az Enquist prevenciós lábbelivel azonban soha nem kell kompromisszumot kötni, mert modelljei között egyaránt található elegáns, sportos, vagy egyszerűen csak laza, kényelmes viseletű cipő. Így hétköznapjainkban - állás és járás során - időráfordítás nélkül lépésről lépésre előzhetjük meg a problémákat.


Karsch Beáta - gyógytornász

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése